Amadeus Zinfandel 2012, Bozcaada’nın güzide üreticilerinden Amadeus’un ülkemizde çok da sık rastlamayacağımız Zinfandel şarabı denemesi. Bu adaya henüz gitmemenin verdiği deneyimsizliği şaraplarını içerek telafi etmeye çalışıyorum. İlk fırsatta bir tatil planı yapmam lazım.
Bu şarabı Koray Kaan Özdemir yani nam-ı diğer Keyif Adamı ile sosyal medya paylaşımlarını inceleyebileceğiniz ve blog’unu okuyabileceğiniz arkadaşım düzenlemişti. Etkinlik öncesinde tüm tadılacak şaraplar bir kılıfa alındı, havalanması gereken şaraplar ise karafa alındı. Böylece katılımcılar ne şarap markaları hakkında bir fikre sahipti ne de üzümün tipine ait bir fikirleri vardı. Bu sayede biz katılımcılar da tattığımız şaraba herhangi bir ön yargı ile yaklaşmadan tamamen duyularımız çerçevesinde yorumlar yaptık. Katılımcıların genel yorumlarını ve kendi yorumlarımı birleştirerek aşağıda aktarıyorum.
Bu arada bu yazı gibi bir çok restoran ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabımı da linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
Amadeus Zinfandel 2012
Renk: Koyu yakut canlı renkte bir şarap.
Koku: Topraksı notalar, zeytin ve zeytinyağı gibi çağrışımlar, geriden gelen kırmızı meyvemsi dokular.
Damak: 14% alkol oranına sahip, orta gövde, orta asidite ve orta bitişli bir şarap. Karabiber ve baharatımsı tonlar ile damakta tanenlerin rahatsız etmediği bir Zinfandel örneği olmuş.
Kalite: Kabul edilebilir (79/100)
Etli tapaslar ile üzümün orijininin geldiği yöreye göndermeler yaparak keyifli dakikalar yaşanabilir.
Tadım tarihi: Ekim 2015
Zinfandel üzümü de Türkiye’de çok sık karşılaşamayacağınız bir örnek. İspanya’da ve yeni dünya ülkelerinde rastlayabileceğimiz bir üzüm çeşidit. Özellikle Kuzey Amerika’da oldukça sevilen bir üzüm çeşidi. Amadeus, şarap adası olarak tanımlayabileceğimiz Bozcaada’da bir üretici. Çok fazla şarabını tatma olanağına erişemedim doğrusu, ancak bir gün Bozcaada’ya gitmek kısmet olursa tüm şaraplarını tatmak istediğim bir üretici. İlginç biz üzüm tercihi açıkçası, yeni rekoltelerini de tatmak isterim.
Bozcaada’da elle tutulur büyüklükteki üreticileri saymak gerekirse en bilineni Reşit Soley’in Corvus markası olacaktır. Sonrasında Talay, Çamlıbağ ve Amadeus da bu adanın bilinen üreticileri arasında yerlerini alıyorlar. Yalnız şarap bu 4 üretici ile bitmiyor, adeta adanın her yerinden şarap fışkırıyor. Kendi şarabını yapan minik minik bağlar olduğunu söylüyor arkadaşlarım. Kapadokya gibi şarap kültürünün turizm sayesinde korunduğu bir yer burası sanırım. Amadeus Zinfandel de bu adaya gittiğinizde deneyebileceğiniz modern örneklerden biri. Bu tadım etkinliğinde tattığım bir diğer şarap LA Montepulciano yazısı için de linke tıklayabilirsiniz.
No Responses to “Amadeus Zinfandel 2012”