Cafe Plaka, hafta sonu Atina seyahatlerimizde yorgunluk kahvesi için uğradığımız bir kafe. Plaka bölgesinde aşağıya doğru yürürken sağınızda görmemeniz imkansız olan bir konumda. Eee bir Yunan Kahvesi (mi?) içelim o zaman.
Plaka bölgesini bu küçük kafeleri ve hareketliliği ile Karaköy’e (belki de Karaköy’ün eski canlı haline) benzetiyorum. Atina’ya geldiğinizde yeme içme konusunda zamanınızın büyük bir kısmı da bu bölgede geçiyor zaten. Yazıya devam etmeden önce farklı mekan tavsiyelerimin de olduğu Atina Hafta Sonu Kaçamağı yazıma da göz atabilirsiniz.
CAFE PLAKA ATİNA
Duvarları resimlerle dekore edilmiş, şöminesi de olan küçük bir kafe burası. İçeriye girdiğinizde sizi aromatik puro ve pipo kokuları karşılıyor. Sigara ile hiç arası olmayan bir çift olarak biz rahatsız olmadık, siz de güvenle gidebilirsiniz. Yemek için tam bir “kafe menüsü” var. Klasik wrap, omlet, pancake vb. Biz birer kahve içip çıkmıştık, soluklanmak için güzel bir yer.
Yunan Kahvesi Nedir?
Yöntem olarak bizimkiyle çok farklı değil. Yine cezve ile pişiriliyor, sunumda benim gördüğüm kadarıyla sapsız ve daha geniş ağızlı fincanlar tercih ediliyor. Yanında da hep bir kurabiye gibi bir ikram servis ediliyor. (Ah nerede benim lokumum!)
Tat olarak biraz daha az yoğun geldi. Şeker seviyeleri de bizimki gibi aynı (sade, az, orta, şekerli seçenekleri var), süt koymuyorlar. Köpük de oldukça güzel, ancak sanki telvesi az ve dibe çöküyor, bu da daha rahat ve yumuşak bir içim sunuyor. Bunda fincanın şekli ve boyutu da etkili oluyor olabilir. Bu konuda daha uzman arkadaşlarım var yorum yapabilecek; ben sadece şahsi yorumlarımı kaleme aldım.
Şarap gibi yorumlayacak olursak, Yunan kahvesi yumuşak ve kadifemsi tanenler (kalecik karası diyelim). Türk kahvesi ise tam bir boğazkere, güçlü ve dolgun.
Yunan Kahvesi mi Türk Kahvesi mi?
Ah şu büyük tartışmalar! Baklava Türkiye’nin midir, Yunanistan’ın mı? Türk kahvesi mi, Yunan kahvesi mi? Yunanistan’da gittiğimiz ve çok beğendiğimiz Old Psara’nın neşeli garsonu bize çok takılmıştı bu konuda. “Baklava ikimizin de değil, Pers’lerin. Boşver yahu kiminse kimin, güzel tatlı ye gitsin” demişti. Yüzlerce yıl Osmanlı İmparatorlu’ğunun hüküm sürdüğü coğrafya’da bu kahvenin şu anki ülke sınırlarına mal edilmesi ne kadar doğru bilmiyorum. Okuduğum ve ilginç bulduğum iki bilgi var bu konuda, yine de kahve konusuna şarap kadar hakim olmadığım için sizlerin de kontrol etmesinde fayda var:
- 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu Yemen valisi buradaki kahveyi çok seviyor ve bunu Sultan Süleyman’a ikram ediyor. Sonrasında da İstanbul ve çevresinde kahvehaneler yaygınlaşmaya başlıyor.
- 1974 Kıbrıs çıkarmamıza kadar Yunanistan’da da “Turkish Coffee” olarak geçen terim, bu tarihten sonra Greek Coffee olarak lanse edilmiştir.
Benim bir mühendis olarak kişisel yorumum ise Instagram’da #greekcoffee etiketi ile #turkishcoffee etiketi altında paylaşılan fotoğraf sayısını karşılaştırmanız olacaktır.
Yine de Old Psara’daki garson beyin sözleri ile kahvemi yudumladım. “Haaa Türk kahvesi, haa Yunan kahvesi. İkisi de güzel, sen keyfine bak” 🙂
Son olarak bu yazı gibi bir çok restoran ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabım “alperkirdal” ı da linke tıklayarak takip ederseniz çok sevinirim.
Adres: 105 58, Tripodon 1, Athina 105 58, Greece
Tel: +30 21 0322 0388
No Responses to “YUNAN KAHVESİ Mİ, TÜRK KAHVESİ Mİ? – CAFE PLAKA ATİNA”