Chamlija Pinot Noir 2013, ülkemizde bu üzüm ile üretilen fazla şarap olmaması nedeni ile önemli bir örnek. Bu marka dışında Likya Şarapçılık ve yine Trakya’dan Chateau Nuzun’un pinot noir denemeleri ülkemizde mevcut.
Winetalks etkinliğinde kör tadım olarak denediğimiz şişelerden biriydi. Bir hatamız ise kör tadım öncesinde bu şişenin havalanmamış olmasıydı. Haliyle ilk aşamada yorumlar oldukça kapalı olduğu yönündeydi. 1 saat kadar bekledikten sonra şarabın gerçek karakteri açığa çıktı. Yeni rekoltelerine göre biraz daha yırtıcı diyebilirim.
Bu arada bu yazı gibi bir çok restoran ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabımı da linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
Chamlija Pinot Noir 2013
Renk: Koyu yakut
Koku: Şarabı karafta 45 dakika kadar havalandırmış olmamıza rağmen kokuda kapalıydı. 1.5 saat sonunda gerçek karakterini ortaya sundu. Sizlere de havalandırarak içmenizi öneririm. Burunda kırmızı orman meyveleri, napolyon kiraz ve topraksı nüanslar hakimdi. Aroma yoğunluğuna orta diyebiliriz.
Damak: 15% alkolün kendini biraz hissettiriyor. Düşük-orta gövdeli, orta tanenli ve orta asiditeye sahipti. Aroma olarak olgun bir erik, reçelimsi notalar almak mümkün. Rahat içimli bir şarap.
Kalite: Çok iyi (85/100)
Genel olarak ufak kusurları olsa da ülkemizde fazla üretilmeyen Pinot Noir üzümünün başarılı bir temsilcisi diyebiliriz.
Pinot Noir üzümünü inanılmaz severim. Bu nedenle şarabın önüne geçmeyecek hafif tatları tercih ediyorum. Burda da baharatsız ve sossuz bir tavuk ızgara, gouda veya az tuzlu kaşar, belki bir somon ızgara ile bile tercih ederim.
Tadım tarihi: Eylül 2015
Chamlija Pinot Noir, yeni rekoltelerde hem bu şekilde üzüm ismiyle etikete işlenmiş şekilde geçiyor, hem de Felix Culpa serisi altında işlenmiş olarak son tüketiciye sunuluyor. Felix Culpa serisinin de Chardonnay olan şarabını denemediyseniz tavsiye ederim. Oldukça beğendiğim, fıçı entegrasyonu çok dengeli bir beyaz şarap. Ayrıca bu şarabın Felix culpa 2014 rekoltesi yorumum için linke tıklayabilirsiniz.
Trakya’nın Istıranca dağlarının eteğindeki klimanın ve verimli terruarın avantajıyla kaliteli ürünler ortaya koyan üretici, yıldan yıla da piyasaya sürdüğü şişelerin gelişimi ile gelecekte çok daha iyi şaraplar ortaya çıkaracağını ve Avrupa’da adından bahsettireceğinin sinyallerini veriyor. Hali hazırda bile bir çok ödülü ve madalyası olan marka, yıllanma kapasitesi yüksek olan kırmızıları ve yeni üzüm denemeleri ile de son tüketici olarak benim dikkatle izlediğim bir şarap üreticisi.