Kayra kadehleri tasarımı, dünyaca ünlü tasarımcı Karim Rashid’in katkısı ile uzun soluklu özel bir projenin ürünü olarak biz şarap severlerin beğenisine sunuldu. Kadehlerin lansman daveti Ortaköy’deki Esma Sultan Yalı’sında, boğazın ışıklarının da Kayra şarapları kadar zarif bir şekilde kadehleri doldurması ile gerçekleşmişti.
Kayra’nın üst segment şaraplarının da servis edildiği etkinlikte, her şarap için yemek uyumuna titizlikle dikkat edilerek hazırlanmış aperatifler de bulunuyordu. Bir çok ünlü katılımcı, yazar, tasarımcı ve şarap sektöründen isim lansmanda boy gösterdi.
Kayra kadehleri için Karim for Kayra projesinde bu iki markayı bir araya getiren isim ise Gaia & Gino’nun yaratıcısı Gaye Çelikel. Bu proje sonucunda ortaya çıkan, asma yaprağı figürünün kadehe yansıtıldığı ürünler lansmanda bizlerle buluştu. Karim Rashid’in lansmandaki yorumu “Şarabın mükemmelliğini ve karakterini, Kayra için somut hale getirdim. Hissettiklerimi gözle görülebilir, elle tutulabilir forma soktum. Anadolu’nun bereketli topraklarında tutkuyla üretilen bu şarabın kadehteki dansını düşündüm. Dansın kıvrımlarında, şarabın her yüzeyde aynı heyecanla hareket edişini gördüm. Lezzetin damakta bıraktığı izi takip ettim. Rüzgarın asma yaprakları üzerinde yaptığı gezintiye kulak verip kadehin içine hayatı üfleyen o sanatçıyı düşledim…” şeklindeydi.
Kayra kadehleri tasarımı için ergonomik anlamda biraz ağır ve tutuşu zor kadehler olduğu düşüncesindeyim. Bu tarz lansmans kokteyllerinde kullanmak için oldukça zahmetli; şarabı sallarken asma yaprağı figürünün kıvrımları arasında adeta kayalıklara vuran dalgalar gibi sağa sola savruluyor şarap. Bu noktada bence Kayra tasarım kadehleri için değerlendirme yaparken sanatı ön planda tutup işlevselliği sonra düşünmek gerekiyor. Zerafeti ile şarabı üst seviyeye taşıyan bir ürün, işlevselliği ile değil.
Davetin benim için renkli dakikaları ise değerli yazar ve degüstatör Mehmet Yalçın’dan, sevgili dostum Koray Kaan Özdemir ile birlikte kadehler hakkındaki yorumlarını ve şarap sektörü hakkındaki son görüşlerini dinlemek olmuştu.
Kadehlen şimdilik maalesef son tüketicinin satışına sunulmadı ve sadece Kayra’nın üst seviye şaraplarının sunulduğu Sunset, Ulus 29, Topaz, Papermoon, Beymen Brasserie, Fenix, Frankie, La Scarpetta ve St Regis Spago gibi lüks restoranlarda şarap severler ile buluşacak. Türk şarapçılığının değer kazanması için bu tarz elegan dokunuşlara ihtiyaç vardı. Bir yabancı turistin bu kadehlerden ülkemizin güzel bir şarabını tattığını düşünsenize? Kayra bu projesi ile gerçekten sektörde büyük bir başarı elde etti. Ülkemizde pazarlama ve marka imajı yaratmanın oldukça zor olduğu bir alanda iş yapan Kayra, bu hamlesiyle global bir vizyon çizdiğini göstermiş oldu.
Bu arada bu yazı gibi bir çok restoran ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabımı da linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
2 Responses to “Kayra Kadehleri Tasarımı – Karim Rashid”
09/01/2017
MutluKadehlerin sadece ust duzey restorantlarda kullanilacagina Turk sarap severlerede sunulmasi gerektigi dusuncesindeyim.
09/01/2017
beyazyakaligurmeKadehler seri üretilemiyor, çok detaylı ve değerli bir tasarımın ürünü. Biz son tüketicilere satışa çıksa bir tanesinin minimum fiyatı 200 TL olurdu. Bu nedenle güzel bir restoranda bir kadeh Kayra şarabı söyleyip, ülkemizde yasaklar arasında bile böyle güzel işler çıkıyormuş demek bile biz şarap severler için büyük şans.