Likya Acıkara 2013, Elmalı’daki bu üreticinin bana göre en çok gelecek vaad eden ürünü. Bir kaç yıl sonra çıkacak olan Acıkara rekoltelerini merakla takip edeceğim. Yerel üzüm denemeleri ile bizlere gitgide farklı deneyimler yaşama imkanı veren üreticilere teşekkür ediyorum.
Bu şarabı Asitane Restaurant‘ta tatma imkanı bulmuştuk. Daha o dönemde bile bu şarabın müthiş bir potansiyeli var demiştik. Şimdilerde 2015 rekoltesini gördüğümde yanılmadığımı anlıyorum. Bir fotoda dikey tadımına şahit olmuştum. 2013 2014 ve 2015 arasında yükselen bir yoğunluk var. Salladığınızda 2015 rekoltesi sanki kadehi sıvıyor ve rengi kalıyor. Ancak uzun süre havalanmaya ihtiyacı olan bir şarap, ya sabırla bekleyecekseniz ya da bir iFavine olan restoranda bunu açacaksınız. Haaa bahane olsun, önden de bir roze alın bence beklerken, çok da dert değil 🙂
Asitane de ayrı güzel bir restoran. Osmanlı yazıtlarından çeviriler yaparak bu tarifleri günümüze uyarlayan ve yabancı turistlerin sıklıkla tercih ettiği bir restoran. Hoş, şu zamanda artık yabancı turist kaldı mı onu da merak ediyorum. Bu güzel restoranın kavında Likya şarapçılıktan bir çok çeşit de bulunuyor, Acıkara’yı da güzel bir Osmanlı yemeği ile eşleştirmenin zevki bir başkaydı.
Bu arada bu yazı gibi bir çok restoran ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabımı da linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
Likya Acıkara 2013 Tadım Notu
Renk: Koyu bordo renginde bir şarap.
Koku: Siyah orman meyveleri, kuru erik pestili, napolyon kiraz notalarına karabiber vurgusu eşlik ediyor.
Damak: Güçlü gövdeli, yoğun tanenli ve orta asiditede bir şarap. Burunla paralel siyah meyveler kendini hissettiriyor. Karafta bekleme ihtiyacı oldukça yüksek bir şarap. Orta bitişe sahip.
Kalite: Çok iyi (86/100)
Tandır, soslu bir bonfile veya kuzu incik ile eşleşebilir. Gelecek rekolteleri dikkatle takip etmek gerekiyor.
Tadım tarihi: Kasım 2015
Likya Acıkara 2013, Antalya’daki bu üreticinin yerli üzüme verdiği önem sonucunda ortaya çıkan ve başka örneği de olmayan bir üzüm. Üreticinin aynı zamanda farklı stillerde beyaz, roze ve başka kırmızı şarapları da mevcut. Antalya’da 1100 rakımda yetiştirdikleri bağ sayesinde Antalya’nın kavurucu sıcağından üzümlerini koruyorlar. Bu üzüm dışında bir de Merzifon Karası üzümüyle yaptıkları yeni bir çalışmaları ilgi çekiyor. Rozeleri için de ilgili yazımı linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
No Responses to “Likya Acıkara 2013”