Likya Patara Blush 2018, Likya Vineyards şarapçılığın “tilki kuyruğu” üzümünden ürettiği bir yerli roze şarap. Likya şarapçılık, Anadolu’da şarap üretimi için potansiyel taşıyan birçok üzümü araştırma ve potansiyel vaad eden üzümler ile katma değerli ürün yaratma vizyonunu taşıyan bir üretici. Bu nedenle son yıllarda çıkardığı Arkeo şarap serisi içerisinde artık oldukça oturmuş Acıkara üzümü ile birlikte Merzifon Karası ve seriye yeni eklenen Fersun üzümlerinden özel kırmızı şaraplar üretmektedir.
Tilki kuyruğu üzümü de bu şekilde başlayan yolculuğun bir meyvesi. Likya’nın kurucularından Doruk Özkan ile yaptığımız sohbetleri hatırladığımda ilk önce bu üzüm ile çok farklı bir stil olan İtalyan’ların meşhur Amarone’sine benzer bir kırmızı şarap yaratmaya çalıştığını söyleyebilirim. Hatta adını da “Tilkirone” diye koymak bile oldukça keyifli bir fikirdi. Denemelerde tam isteneni verememiş olsa gerek, Patara serisi altında roze şarap olarak değerlendirilmiş.
Çok da uzatmadan şarap ile ilgili tadım notuma geçelim.
Likya Patara Blush 2018
Görünüm: Açık somon renginde, temiz ve canlı bir görünüme sahip. 2020 yılı baharında içmemize rağmen renginde bir solukluk göstergesi henüz bulunmuyor.
Koku: Aromaların koku kuvvetinde biraz düşüş olsa da orta kuvvette kadehin ağzında sizi karşılıyor. Daha çok olgunlaşmamış sert bir armut kokusu, hafif tatlı bir ayva gibi beyaz meyveler ağırlıkta hissediliyor.
Tat: 2 yıl geçmesine rağmen canlı bir asiditeye sahip. Bu tilki kuyruğu üzümünün potansiyelini gösteriyor. Bitiş da zayıf değil, aromalar kesinlikle bir süre ağzınızda kalıyor. Kolay içimli, ancak biraz ısındığı anda greyfurt kabuğundaki o bittersi aroma (zesty) sizi zorlayabiliyor. Bu nedenle mutlaka 8-10 derece arasında içmenizi ve oda sıcaklığında şişeyi bekletmemenizi öneririm.
Değerlendirme: Genel olarak değerlendirecek olursak fiyat performans olarak çok uygun bir roze. Bir sene daha kendini götürür, sonrasında büyük ihtimalle düşüşe geçecektir. Yemek eşleşmesi yapmayı gerektirecek bir roze değil, yoğun olmayan bir peynir tabağıyla bile eşleşmesi yeterli olacaktır.
Tadım Tarihi: Nisan 2020
Farklı bir yerel üzüm çalışması olan Likya Acıkara ile ilgili eski yazıma da linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bunun gibi paylaşımlarımı sıklıkla yaptığım Instagram hesabım “alperkirdal” ı takip ederek güncel içeriklerimi takip edebilirsiniz.
No Responses to “LIKYA PATARA BLUSH 2018”