Moet Chandon Imperial Brut; özel günlerin ve kutlamaların vazgeçilmez ürünlerinden biri haline gelmiş köklü bir şampanya. Fotodaki IWSA’nın “The Nose Meets The Chef” etkinliğinde havyar ve blini yanında güzel bir eşleşme olarak sunulmuştu.
Bu şampanya üretiminde kullanılan üzümler ise Pinot Noir, Pinot Meunier ve Chardonnay’dir. Kısaca şampanya nedir hakkında da bilgi vermek isterim. Bizde yanlış bilinen bir olgu, her köpüklü şarabın şampanya sanılması. Aslında bunun için bazı koşullar var. Birincisi Fransa’nın Champagne bölgesinde üretiliyor olması, yani Fransa’da bu bölge dışında üretilen köpüklü şarapların hiç biri şampanya değil. Bir diğer özellik sadece bu 3 üzüm kullanılarak yapılması, yukarıda bahsetmiştim. Bir diğer özellik ise geleneksel method denilen bir yöntem ile üretilmesi. Burda detaya girmeyeceğim, başka bir paylaşımda şampanya üretim methodunu ve farklı köpüklü şarap üretim methodlarını da daha detaylı bir şekilde açıklarım. Yani yeni yılda kutlama yaparken, bir doğumgünü kutlaması sırasında sadece köpüklü bir şarap satın aldığınız için “hadi şampanya patlarıyoruz” diye gaza gelmeye hiç gerek yok. Hele ki o köpükleri etrafa saçarak şarabı ziyan etmeye hiç gerek yok, öyle değil mi? 🙂 Bırakın halı değil biz içelim canım!
Bu arada bu yazı gibi bir çok restoran ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabımı da linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
Moet Chandon Tadım Notu
Renk: Altın sarısı renginde bir şampanya.
Koku: Yeşil elma ve narenciye notalarına sahip temiz ve canlı bir buruna sahip.
Damak: Ferahlatıcı muhteşem asidite anında damağı vuruyor. Mineralimsi hoş notalara, armut ve golden elma aromaları eşlik ediyor. Zengin gazlılık seviyesi ve uzun bir bitişi var diyebiliriz.
Yemek Eşleşmesi: IWSA mutfağında Murat Bozok’un havyar ve patates blini ile eşleştirmesi muhteşemdi. İstiridye gibi kabuklu deniz ürünleri ile de yan yana geldiğinde ruh eşini bulmuş bir aşık gibi olur. Sushi de sever şampanyayı, ama ilk tercihim daha aromatik bir Sauvignon Blanc benim. Damak zevkinize göre bu şampanya da gayet güzel uyum sağlar.
Bir tembel hafta sonu brunch’u sonrasında chill-out modunda devam etmek isteyenler için de muhteşem bir tercih olacaktır. Bir iki dilim meyve (armut, elma, seftali gibi) ve yanında birer kadeh şampanya ile ister gazete okuyun, ister sohbet edin 🙂
Kalite: Çok iyi (88/100)
Tadım tarihi: Ocak 2016
2 Responses to “Moet Chandon Imperial Brut Tadım Notu”
07/09/2017
Recepİyi günler…
Elimde bulunan bir şampanya ile ilgili bir sorum olacaktı. Markası moet and chandon olan fakat pek eski olduğundan tarihi ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Fotoğrafını yollasam.?
07/09/2017
beyazyakaligurmeMail adresime gönderebilirsiniz Recep Bey. İyi haftalar.