Yenidoğuş Karaoğlan Rezerv 2008, Türkiye’de çok fazla örneğini göremeyeceğimiz bir üzümden elde edilmiş bir şarap. Bu üzüm sadece Malatya – Arapgir bölgesinde Yazılı Köy’ünde yetişmektedir. 1300 metrede yetiştirilen bu üzüm monosepaj olarak 18 ay boyunca Fransız-Amerikan meşe fıçılarda bekletilmiştir. Fiyat performans olarak çok çok iyi bir ürün (30 TL)
Üzüm bana aromaları, asiditesi ve kadifemsi tanenleri ile Pinot Noir çağrışımı yaptı. Türk üzümlerinin değerini bilmemiz gerektiğinin bir örneği daha karşımızda!
Bir ilginç bilgi ise Karaoğlan üzüm isminin de patent sırasında rahmetli Bülent Ecevit’i çağrıştırdığı için biraz zorluk yaşattığını okumuştum.
Bu yazı gibi bir çok restoran ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabımı da linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
Yenidoğuş Karaoğlan Rezerv 2008
Görünüm: Orta seviye yakut renginde, berrak bir görünüme sahip bir kırmızı.
Koku: Güçlü aroma yapısına sahip, burunda vişne, kızılcık, çilek, vanilya, kakao notaları hissediliyor.
Damak: Orta seviye kadifemsi yuvarlak tanenler, güçlü asidite, orta gövde, uzun bir bitişe sahip. Ekşi vişne tadı, muskat ve zencefil aromaları güçlü bir şekilde damakta yankılanıyor.
Yemek Eşleşmesi: Güçlü ızgara etler, kuru etli pizza, izmir tulumu gibi tuzlu peynirler ile eşleşebilir.
Kalite: Çok iyi (85/100)
Tadım tarihi: Nisan 2016
Bu şarabın ve üreticinin ilginç hikayesinden biraz bahsetmek isterim. Karaooğlan Malatya’nın Elazığ’a yakın ilçesi Arapgir köyünün bir üzümü. Yakınlıkları ve yapısal özellikleri nedeniyle ben Öküzgözü’ne benzetiyorum. Bu bölgeye yakın Yazılı köyünden çıkıp İstanbul’da işini kurmuş müteahit Hacı Akpınar, burada kazandıklarıyla yıllar sonra köyüne yatırım yapma ve sevdiği Karaoğlan’ı Türkiye’ye daha iyi tanıtmak için bir şarap üretim tesisi açmaya karar veriyor. Yıl 2007’de şarap fabrikasını kuruyor ve üretime başlıyor, ilk şarap şişelemelerine de 2008 yılında başlıyor. Gelelim işin enterasan kısmına…
Bu kısımlar biraz bende de kulaktan duyma açıkçası ama dev şaşırmıştım. Yazılı Köyü’ndeki bağa ve fabrika yatırımı için devletten onay çıkması gerekiyor. O dönemde biliyorsunu AKP tek başına iktidar. Malatya il meclisinde MHP üyeleri bu yatırıma kesinlikle karşı çıkıyor, ancak AKP üyesi istihdam yaratılacağı için bu onayı veriyor. Düşünebiliyor musunuz? O üyeyi gidip öpmek isterdim bu doğruysa. Yahu her şeye muhafazakar at gözlüğüyle bakmamak lazım, Malatya’nın bir köyüne o yatırımı kaç kişi yapar? Vizyoner hareketi sayesinde en azında bir dönem orada en az 100 aileye iş imkanı sağlamıştır. Tebrik ederim, böyle cesur hareketler günümüzde de görürüz umarım.
No Responses to “Yenidoğuş Karaoğlan Rezerv 2008”