Chateau Nuzun bağları, geçtiğimiz sonbaharda çıktığımız Chateau Nuzun – Barel Vineyards gezimizin ilk ayağıydı.
Trakya Bağ Rotası, 2013 yılında Trakya Turizm İşletmecileri Derneği tarafından hayata geçmiş bir proje. Trakya’nın farklı bölgelerinde üretim yapan butik şarap üreticilerini bir rota üzerinde bağlayarak hem bölge tanıtımına hem de pazarlama olanakları kısıtlı olan üreticilere bir nebze olsun destek veren bir çalışma. Hedefim bu rotanın hepsini 2016 sonunda tamamlamış olmak. Bu arada bu yazı gibi bir çok bağ rotası ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabımı da linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
Chateau Nuzun, Trakya Bağ Rotası’nın Tekirdağ ayağında bulunan butik bir bağ. Öncesinde bağ ile iletişime geçerek geleceğinizi haber vermenizde fayda var. Tüm ürünlerin tadıldığı bir çalıştay mümkün olabilir, rezervasyon yaptırabilirsiniz. Böyle bir şansınız olmasa bile bağ evinde minimal bir ücret (5-10 TL) karşılığında bağın ürünlerini tatma imkânı da mevcut. Bu minimal ücretin nedeni de ülkemizdeki alkol konusundaki sıkı(cı) yasalar.
Çeşmeli köyündeki bu güzel bağın kurucuları Necdet Uzun ve Nazan Uzun, isim olarak bence Türkiye’deki en güzel bağ isimlerinden birini seçmiş olabilir. Chateau Nuzun (Şato Nuzun), aslında kurucularının isminin ilk harfi ve soy isimlerinden oluşuyor. Ama isim farklı şekilde yorumlanabilir diyor Necdet Bey. Okunuş olarak bakıldığında aslında burası hepinizin bağı olarak düşünebilirsiniz, yani bu şaraplar sizin “şatonuzun şarapları”. Çok mütevazı olan üreticilerinin kişiliği bu noktada aslında bağ ismine de yansımış durumda. Necdet Bey’den bir ince dokunuş ise bize bağı gezdirirken, sadece eşinin isim ve soyadından yola çıkarak bu bağı Nuzun olarak isimlendirdiklerini belirtmesiydi. Kendi isminin baş harfinin de ‘N’ ile başlıyor olmasına “şanslı bir tesadüf” diyebiliriz sanırım. Bir belirtmek istediğim nokta da Chateau kelimesi de sadece kendi bağının üzümlerini kullanan ve yerinde üretim yapan butik şarap üreticilerinin kullandığı bir terim. Ülkemizde aklıma gelen diğer örnek bu konuda Chateau Kalpak.
Sohbet ederken aslında meslektaş olduğumuzu ve üreticinin de eski bir Elektronik Mühendisi olduğunu öğrendim. Kendisinin hayatı her beyaz yakalı çalışanın hayalini temsil ediyor. Başarılı bir yazılım şirketinin kurucusu olarak San Francisco’da belli bir süre çalıştıktan sonra, şirketini bir Dünya devi olan Cisco’ya satmış ve yurtdışında çalışan her Türk’ün hayali olan kesin dönüş planını gerçekleştirmiş. 2005 yılında Çeşmeli köyündeki arazilerini alarak bağı kurmuşlar ve ilk ürün 2008 yılında ortaya çıkmış.
Bu tarz bağ gezilerini yaparken önemli bir nokta ise ayakkabılar. Sadece şatoya gidip tadım yapmak olmaz, o bağı arşınlayıp üzümü dalından yemeniz yakışır. Bu nedenle yağışlı bir hava varsa sağlam bir bot, bizimki gibi güneşli bir sabah yola koyulduysanız da en rahat spor ayakkabınızı giyebilirsiniz.
Bağı ve üretim tesisini gezdikten sonra şaraplar ile dans etmeye geldi sıra. Bağda hiç beyaz şarap yok, roze ise sadece bir ürün var. Neden mi? Üretici kırmızı şarap seviyor ve sevdiği tarz şarap yapmak istiyor. Şu hayatta bir ‘duruş’ sahibi olmak ne güzel bir olgudur. Kırmızılarda hep Fransız meşe fıçılar kullanılıyor. Mahzen yerin 3-4 metre altında, üzerinde de bir metre toprak bırakılarak inşaat edilmiş, sabit sıcaklıkta şaraplar uyuyor.
Sırasıyla denediğimiz şaraplar şöyleydi:
- Chateau Nuzun Roze 2012
- Chateau Nuz 2011
- Chateau Nuzun Cabernet Sauvignon – Syrah 2008
- Chateau Nuzun Merlot 2010
- Chateau Nuzun Cabernet Sauvignon 2010
- Chateau Nuzun Cabernet-Merlot-Pinot Noir-Shiraz 2010
Şarap tadım yorumlarıma da sitemde yukarıdaki şarapların üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bağın Pinot Noir monosepajı da piyasaya çıktı, ama bunu tatma şansım olmadı. Bu nedenle bir yorum yapamıyorum. İstanbul’da araştırmak lazım belki bulunabilir. İncirli Şaraphane (Kuruçeşme), Solera (Beyoğlu), La Cave (Cihangir) ve Rind (Kadıköy) aklıma gelen ilk noktalar.
Son olarak bizlerle birlikte tüm bağı yanımızda gezen ve gönülleri fetheden, bağın dünyalar tatlısı köpeğinin fotosunu paylaşarak yazımı tamamlamak istiyorum: “Merlot”!
Keyifli bir Trakya Bağ Rotası yaşamanız dileğimle…
Adres: Çeşmeli Köyü, Marmara Ereğlisi Tekirdağ, Türkiye
Tel: +90(530) 871-4250
No Responses to “Chateau Nuzun Bağları ve Gezi Planı”