Chimay Blue bira tadımını bir Belçika bira tadım etkinliğinde denemiştim ilk defa geçen sene. Mavi, kırmızı ve beyaz türlerini Türkiye’de bulabileceğiniz (Rouge, blanche ve bleue trappist) bir Belçika birası. Chimay bira serisinin beyazı ve kırmızısını da Chimay White ve Chimay Red linklerinden okuyabilirsiniz. Herkesin kişisel zevkidir, renkler tartışılır belki ama zevkler tartışılmaz. Benim serideki favorim bu mavi tonton bodur şişe!
Manastırda üretilen bu ale, 9% alkolü ile Chimay ailesinin en yüksek alkollü ürünü. Bildiğiniz keşif abiler üretiyor yani bunu. Bu biradan elde edilen karın da büyük bir bölümü manastırın kirasına ve çevredeki sosyal kuruluşlara verildiğini öğrenmek bir hayli şaşırtıcı olmuştu. Diğer Trappist, yani manastır biralarına kıyasla en yüksek hacimli üretimi de Chimay yapıyor. Trappist kelimesi de Katolik mezhebi içerisinde bir alt kol olarak bulunuyormuş ve bu ismi de La Trappe manastırından almışlar. Aslında sadece bira üretip dışarıya satmıyorlar, manastırda üretilen ekmek, peynir gibi ürünler de manastıra gelir sağlıyor.
Chimay dışında ne gibi Belçika Trappist Manastırları var derseniz, Achel, Orval, Rochefort, Westmalle ve Westvleteren olarak sıralayabiliriz. Chimay da ismini Belçika’daki küçük bir kasabadan almış. Anlamı da hoş, zarif ve sevimli demek. Şişenin kendisi de anlamıyla örtüşüyor.
Chimay Blue, bu manastırı üne kavuşturan bira olarak geçiyor. 1800lerde üretime başlayan manastır, 2. dünya savaşında Almanlar’ın akınında bir süre bira üretimine ara verdikten sonra yeniden bir oluşuma giriyorlar. Bu süre içerisinde de keşişlerden Father Theodore bira yapımı eğitimi alıyor ve sonrasında Chimay Blue’yu 1947’de piyasaya sürüyor. Günümüzde 40 ülkeye ihraç ettikleri Chimay serisi de böylece doğmuş oluyor. 150bin hektolitreye yakın üreti m yapıyorlar ve elde ettikleri geliri hem üretimhaneye yatırım, manastır giderleri olarak; hem de çevre kasabalara yarım için kullanıyorlar. Hiç Türk hesabı yapmaya kalmayın “yaa 150bin hektolitre, bir litreden 15 lira kalsa bu adama ne ediyor?”, gibi cümlelere gerek yok, hemen yazalım. Bu keşiş abilerimizin yıllık geliri yaklaşık 50 Milyon dolar! Tek kelime ile muhteşem…
Neyse biz tadım notu yazalım, boşverelim bunları 🙂 Bu arada bu yazı gibi bir çok restoran ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabım “alperkirdal” ı da linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
Chimay Blue (Bleue – Mavi) Belçika Birası Tadım Notu
Görünüm: Kırmızıya yakın kahverengimsi bir renge sahip,
Koku: Karamel, meyankökü ve pekmez benzeri kokuları barındırıyor.
Damak: Damakta kahve, karamel, mocha hatta baileys benzeri notalar acı ve uzun bitişle kendini gösteriyor. Gövdeli bir bira, et yemekleri ile uyumlu olabilecek bir belçika birası.
Bu arada Chimay serisi ikinci fermentasyon sayesinde şişede olgunlaşmaya devam edebilen, yani yıllanmaya müsait bir bira. Klasik şarap saklama koşullarını sağlarsanır (ışık, ısı, titreşim) bu biranın yaklaşık 4-5 yıl olgunlaşma potansiyeli var.
No Responses to “Chimay Blue Mavi Belçika Birası Tadımı”