Duvel, 1871 yılında kurulan bir brewery’den (Brouwerij Duvel Moortgat NV) çıkan bir ürün. Kelime aslında İngilizce benzerinin de çağrıştıracağı gibi “Devil” yani şeytan anlamına da geliyor bazı Flemenk dillerinde. Benzer bir çağrışımı şarap dünyasında da Casillero del Diablo ile görebilirsiniz. Duvel üretim aşamasında mahzende iki ay bekletildikten sonra şişede yeniden fermentasyona bırakılan bir biradır. Aslında ismin çıkışı da bira ilk tadıldığında “Şeytan gibi bir bira!” yani tadan arkadaşın dilinden yazacak olursak “This beer is real Devil” denilmiş ve bu Belçika Birası’ın ismi de buradan türeyerek oluşmuş.
Duvel Nasıl Servis Edilir?
Bu arada Duvel bardağı bir hortumun gökyüzünden yeri süpürüşü şeklinde ilginç bir tasarımdır, yani Fırtına! Duvel’i ise bu bardakta servis etmenin ritüeli çok tatlıdır. İlgisini çekenler video’dan izleyebilir. Bardağın altındaki D simgesini merkez alarak kadehin yüzeyine doğru bir fırtına (tornado) şekli oluşur gazlardan.
Duvel Belçika Birası Tadım Notu
Görüntü: Zengin köpüğe sahip, altın renginde bir bira ile karşı karşıyayız.
Koku: Limon, narenciye aromaları, şerbetçiotu yoğun bir şekilde hissediliyor.
Damak: 8.5% alkole rağmen kolay içimli bir bira. Narenciye aromaları ve hafif acı baharatlar tatta da kendini hissettiriyor. İyi seviyede gazlılığa sahip bir bira diyebiliriz. Şarapta “crisp” dediğimiz tabir, bu birada da hayat buluyor.
Bitiş: Bitter ve baharatlı tonlarda orta bitişe sahip. Aslında “zesty” diye bir bitiş notu vardır, narenciye kabuğunu ısırdığınızda gelen acılık. İşte tam o, ama tek kelime ile nasıl ifade edilir bilemedim.
Geçtiğimiz aylarda ise Dünya Biraları Tadımı etkinliğine katıldım. Aslında etkinliğin konsepti çok farklıydı: Açık Arttırma!
Duvel Tripel Hop
Türkiye bira koleksiyonerleri kulübü üyelerinin Dünya’nın dört bir yerinden topladığı biraları açık arttırma süresince kadeh olarak tatma imkanı bulduğumuz bir etkinlikte. Toplanan para da o anda seçilen bir yardım kuruluşuna aktarılarak güzel bir sosyal sorumluluk projesine imza atılmış oluyordu. Etkinlik ile ilgili yazımı linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
Bu etkinlikte de Duvel’in Türkiye’de satılmayan bir birasını deneme şansını yakaladım: Tripel Hop! Tam bir aroma cümbüşüydü. Umarım ileride Efes ithal ettiği bira portföyünü geliştirmek için bir hamle yapar ve bu belçika birasını da listesine dahil eder.
Bu arada bu yazı gibi bir çok restoran ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabımı da linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
One Response to “Duvel Belçika Birası Tadım Notu”
05/01/2021
duvel biraGeçen yıl Rotterdam’da içtim ama Türkiye’deki ile arasında çok fark vardı.