Kavaklıdere Ancyra Öküzgözü 2014, MSA’daki bir etkinlikte tattığım bir kırmızı şaraptı. Maslak’ta konumlanan Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) hem bir çok atölyeye ev sahipliği yapıyor, hem de bu atölyelerin bazılarında şarabı da dahil ediyor. Hem yemeklerde hazırladığınız soslarda kullanılmak üzere biraz daha alt kalite şaraplar bulunduruluyor, hem de atölyede yemek hazırlarken bir yandan keyifli zaman geçirmeniz için bazen böyle şıklıklar olabiliyor.
Kavaklıdere Ancyra serisini düşünecek olursak bir çok markette de bulunmasından ötürü bizim de sıklıkla denediğimiz şaraplardan bir tanesi. Kavaklıderenin orta segmenti olarak geçiyor diyebiliriz sanırım, hala 50 TL civarlarında dalgalanan bir fiyatlaması bulunuyor. Bu sizi yanıltmasın ki kötü bir şarap serisi! Büyük şarap firmalarının şarap üretim teknolojilerine yatırım yapmaları sonucunda bu gibi “kitle şarapları” artık içilebilir kategorisinden daha iyi bir noktaya gelmiş durumda.
Çok da konuyu uzatmadan şarap tadım notuna geçelim:
KAVAKLIDERE ANCYRA ÖKÜZGÖZÜ 2014
Görünüm: Berrak ve mora yakın bir renge sahip.
Koku: Orta kuvvette ve temiz bir koku yapısına sahip. Mürdüm eriği, böğürtlen notaları mevcut diyebiliriz.
Damak: Orta gövde, yumuşak tanenli, orta üstü bir asiditeye sahip. Burunla paralel siyah meyveler, mürdüm eriği aromaları kısa bir bitişle sonlanıyor.
Değerlendirme: Ortadan daha kısa bir bitiş ve çok da kompleks olmayan bir yapı. Yıllanmaya açık değil, 2-3 sene içinde tüketiniz. 14-16 derece arasına serinleterek kırmızı etlerle tüketebilirsiniz.
Değerlendirme Notu: 83/100 iyi
Tadım Tarihi: Ocak 2016
Öküzgözü yoğunlukla Elazığ bölgesinde yetişen yerli üzüm çeşitlerimizden bir tanesi. Monosepaj olarak (yani tek üzüm) da ülkemizde bir çok örneği bulunduğu gibi, boğazkere üzümüyle de kupaja girdiği bazı örneklerini görebilirsiniz. Bu yerli üzümlerimizi düşündüğümüzde benim aklıma gelen en güzel kupaj örneklerinden bir tanesi hatta. Boğazkere kupaja tanen olarak güç katıyor, öküzgözü de asidite ve canlılık ile şarabı güçlendiriyor. Anadolunun kırmızı şaraplarını en iyi anlatan ikili belki de!
Son olarak bu yazı gibi bir çok restoran ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabım “alperkirdal” ı da linke tıklayarak takip ederseniz çok sevinirim.
No Responses to “KAVAKLIDERE ANCYRA ÖKÜZGÖZÜ 2014”