Likya Kalecik Karası 2014, Asitane Restaurant‘ta tatmış olduğum Antalya bölgemizden bir yerli üreticimize ait roze şarap. Asitane Restaurant Osmanlı mutfağını dikkatli bir şekilde analiz eden, eski yazıların çevirisini yaparak günümüze uyarlayan nadir restoranlardan bir tanesi. Hem oteli hem de restoranıyla hizmet veren Asitane, Kariye müzesine de yakınlığıyla turistlerin ve büyük elçiliklerin sevdiği ve sık gittiği bir restoran.
Restoranın en güzel özelliği de butik ama nokta atışı şarapları kavında bulundurması. İşletmenin sahibinin Likya şaraplarını kavında bulundurması da bizim şansımızdı, bir çok yemek ile eşleştirerek denemiş olduk bu güzel şarapları.
Bu arada bu yazı gibi bir çok restoran ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabımı da linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
Likya Kalecik Karası 2014
Renk: Koyu somon pembesi renginde bir roze şarap.
Koku: Çilek ağırlıklı olarak kendini hissettiriyor.
Damak: Burun ile dengeli çilek aroması kendini damakta devam ettiriyor. Marshmellow ve pamuk şeker gibi nüanslar da mevcut. Alkol kendini biraz hissettiriyor, asidite orta ve kısa-orta bitişli bir şarap.
Kalite: İyi (81/100)
Yemek öncesinde aperatif olarak bir çerez tabağıyla tercih edilebilir. Sıcak yaz günlerinde öğleden sonra elinizde bir kadeh sizi oyalasın, ferahlatsın isterseniz bu tarza yönelinebilir.
Tadım tarihi: Kasım 2015
Likya şarapçılık henüz genç bir üretici. Kendileriyle Hayal Kahvesinde bu sene düzenlenen Bir Yudum Üzüm etkinliğinde tanışma fırsatı yakalamıştık. Yerel üzümlere önem veriyorlar ve bunları fransız üzümlerle birlikte kupajda kullanıyorlar veya tek üzüm olarak işliyorlar. Butik bir üreticiye göre oldukça çeşitli ürün portföyleri var. Son derece modern bir tesiste 1100 metre rakımda enterasan bir terruara sahip bağlarında üretim yapıyorlar. Gölden esen rüzgar sedir ağaçlarını yalayarak bu bağa geliyor ve üzümler sanki fıçıda beklemişçesine hafif bir nüans kazandırıyor şaraplara.
Kalecik karası da aromatik ve asiditesi yüksek diyebileceğimiz bir üzüm tipi. Pek çok üretici anadoluda yetişen bu üzümden hem roze hem kırmızı şarap üretiyor. Likya Kalecik Karası 2014 de üreticinin bu üzümü roze olarak üretmeyi tercih ettiği bir seçenek olmuş. Likya şarapçılığın ise yeni rekoltelerde merakla beklediğim ve takip ettiğim üzüm denemeleri ise Acıkara ve Merzifon Karası. Az sayıda üretilmesine rağmen ne kadar iyi sonuçlar aldıklarını bir kaç tadımda görmüştük. Acıkara özellikle potansiyeli çok yüksek bir üzüm ve ileride daha bile iyi sonuçlar alabilirler diye düşünüyorum.
No Responses to “Likya Kalecik Karası 2014”