Matbah Restaurant, İstanbul’da Osmanlı Mutfağı’nı temsil eden az sayıda restorandan bir tanesi. Bunu söylemekle birlikte Osmanlı Mutfağı mı Saray Mutfağı mı tartışmasına hiç değinmeden restoran deneyimimden kısaca bahsedeceğim.
Bu arada bu yazı gibi bir çok restoran ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabım “alperkirdal” ı da linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
Tarihi yarımada içerisinde oldukça kolay ulaşilabilir bir restoran. Tramway’da indikten sonra bir ara sokağa sapıyorsunuz ve sizi direk olarak Matbah’a götürüyor. Benim bu gidişimde ise Matbah Restaurant’ın iftar menüsünü deneme imkanım olmuştu. Bu menü sınırları içerisinde tanımış olsam da, ben restoran hakkındaki genel görüşümü belirteceğim.
İftar sofrasında iftariyelikler dışında bazı aperatifleri de denemiş oldum. Vişneli yaprak sarma, humus, babaganuş, çerkez tavuğu…Arkadaşlarım bayıldı vişneli yaprak sarmaya, ama ben bu tatlı sarma işine hala alışamadım. Ekşi seviyorum Egeli olarak, değiştiremedim şu alışkanlığımı.
Matbah Restaurant İftar Menüsü
Matbah Restaurant ana yemekler olarak özünde güzel tarifler takip etmiş. Manzara yukarıdaki fotodan da gördüğünüz üzere mutfak tipi ile oldukça uyumlu ve tarihi bir ambiyans sunuyor. Aşağıdaki fotoda da bir miktar iç dizaynı görebilirsiniz.
Benim ana yemek olarak tercih ettiğim ıtırlı bitkilerle dinlendirilmiş dana kebabı ve safranlı pilav ise benim daha hoşuma giden bir kombinasyon oldu. Nedeni ise etteki baharatlardı. Israrla güzel bir tatlı karışımın olduğu ve sadece ıtırlı bitkiler olmadığını savundum. Masamıza gelen şef Kadir Yılmaz da beni doğrulayarak tarifte tarhun, tarçın ve bir kaç tatlı baharat daha olduğunu belirtti.
Sunum konusunda biraz daha ileriye görütebilirler restoranı diye düşünüyorum. Yukarıdaki kuzu incik sunumu bana Cookshop’tan bir tabağı andırdı doğrusu. Ayrıca beğendili yatağı üzerinde kuzu incik artık çok yerde bulunan bir yemek, bu restorana geldiğimde tercih etmeyeceğim bir et. Daha özgün ürünlere yönelirim müşteri olarak. Sirkecide bu yemeğin çok daha iyisini bulabilirsiniz.
Bu noktada beni heyecanlandıran ise şef Kadir Yılmaz’ın bizlere getirdiği kalın bir eski yemek tarif kitabı oldu. Arapça olduğunu düşündüğüm yazıların çevirisine başlanmış ve Ramazan ayından sonra mutfakta farklı denemelere başlıyorlarmış. Merakla menüye eklenecek özgün yemekleri bekliyorum. Bu restoranı takipte kalmakta fayda var. Çok özgün işler ortaya çıkaracak bir ekibi ve vizyonu olduğunu düşünüyorum.
2 Responses to “Matbah Restaurant – Osmanlı Mutfağı”
05/07/2016
emre yildirimÖncelikle Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım.Çok güzel gözüküyor anneme söyleyeyim bakalım becerebilir mi sanmıyorum da 🙂
06/07/2016
beyazyakaligurmeUnutmamak lazım ki annelerin elinden ne çıksa güzeldir 🙂 Şimdiden afiyet olsun, iyi bayramlar dilerim.