Bizlerin “Şanslı Cuma” olarak çevirdiği Black Friday indirimleri her yerde! Şanslıyız ki şarap tarafında da bu rüzgarı yakaladık. Hafta içi Macro Center’da alışveriş yaparken öğrenmiştim, 24-25-26 Kasım tarihlerinde şarap reyonlarında %30-35 arasında indirim, hafta sonu ise viski reyonunda %20 civarında indirimler olacak! Ben de hemen Macro Center şarap önerisi listemi sizlere yardımcı olması açısından oluşturdum!
Öncelikle belirtmek isterim ki 2013 yılında çıkan yasa nedeniyle marketler alkollü içeceklerde indirim duyurusu yapamıyor. Hatta bir önceki fiyata çarpı yazıp, indirim yaptım şeklinde reyonda bile belirtemiyor. Bu nedenle birçok arkadaşıma Macro Center ve Migros’ta şaraplarda indirim var dememe rağmen inandıramıyorum 🙂 Sadece bizim gibi fiyatları sıkı takip eden şarap severler bu indirimin farkına varabiliyor.
Lafı fazla uzatmadan nasıl bir liste oluşturduğumu açıklayım. Uygun fiyatlı öneriler olması için indirimde 50TL’nin altına düşmüş, normal fiyatları 60-70 TL arasında değişen şarapları ele aldım. Marka kayırmamak için de olabildiğince farklı isimlerden seçmeye çalıştım. Macro Center şarap önerileri benim kişisel görüşümdür ve damak zevkimdir; herhangi bir reklam içeriği taşımamaktadır. Sizlerin de tavsiyeleri olursa yorumlarda okumak isterim.
Başlamadan önce de benim yeme-içme ve seyahatlerim üzerine paylaşımlar yaptığım Instagram hesabım “alperkirdal” ı takip ederseniz çok sevinirim. Hadi başlayalım:
Macro Center Şarap Önerilerim
1- Kayra Versus Viognier 2012
Öncelikle Türkiye’de çok da fazla üretilmeyen, çiçeksi ve egzotik kokuları barındıran bir beyaz şarap ile başlamak istedim. Kayra şarapçılığın üst segmenti olarak geçen Versus serisinin bu beyaz şarabı, Şarköy’deki Hamzapınar bağlarından toplanan Viognier üzümleri ile üretiliyor. Gül, hanımeli gibi çiçeksi ve aromatik kokulara sahip, damakta benzer aromalara sahip canlı bir şarap. Hafif salatalar veya çok yağlı olmayan peynir tabakları ile tüketebilirsiniz. Yıllanmaya uygun değil, 2 sene içerisinde tüketebilirsiniz.
2- Sevilen Premium Chardonnay 2014
Bu biraz daha ağır bir beyaz şarap. Fransız meşe fıçılarda fermente edilmiş ve dinlendirilmiş olan bu şarap, koku olarak beyaz meyveler, elma, armut ve tatlı baharatlar hissedilebilir. Damakta ise dolgun, gövdeli ve tok bir içime sahip. Soslu tavuk yemekleri, kremalı makarnalar ve yağlı balıklar ile eşleştirebilirsiniz. 3-4 sene kadar daha performansını koruyacağını düşünüyorum.
3- Kavaklıdere Egeo Roze 2016
Bu yaz bir roze kör tadım etkinliği yapmıştım. 15 kişilik grupta servis ettiğim rozelerin markasını ve kullanılan üzümleri hiç söylemedim. Kullandığım 8 roze içerisinde katılımcılardan en yüksek puanı toplayan roze Kavaklıdere Egeo 2016 olmuştu. Aroma yoğunluğu ve güçlü asiditesi ile ben de beğeniyorum. Aromatik bir salata ile eşleşebileceği gibi, fındık lahmacun veya içli köfte ile de deneyebilirsiniz. Yazı devirdik, ama ben her mevsim roze içerim diyorsanız deneyebilirsiniz. Yıllanmaya uygun değil, 2 sene içerisinde tüketiniz.
4- Büyülübağ Cabernet Sauvignon 2014
Avşa adasından bir kırmızı şarapla devam etmek istedim. Büyülübağ’ın bu adada yetiştirdiği Cabernet Sauvignon üzümünden ürettiği şarap, 12 ay boyunca Fransız meşe fıçılarda dinlendirilmiştir. Siyah orman meyvesi, mürdüm eriği, vanilya gibi aromalara sahip, güçlü bir şarap. Soslu et yemekleri ve kuzu incik gibi ağır yemeklerde dahi rahatlıkla eşleştirebilirsiniz. Dilerseniz 30 dakika içmeden önce karafta havalandırabilirsiniz. Uygun koşullarda en az 5 sene yıllanabilir.
5- Vinkara Mahzen Cabernet Sauvignon Merlot Syrah 2013
Vinkara şaraplarının dengeli bir kupajı. 14 ay Fransız meşe fıçılarda dinlendirildikten sonra şişelenmiştir. Böğürtlen, karadut, tatlı baharat aromalarını hatırlıyorum. Yine güçlü gövdeli, et yemekleri ile eşleşebilecek bir şarap. Burda yıllanma potansiyelini 3-5 yıl arasında görüyorum.
6- Suvla Sur 2013
Suvla, Çanakkale Eceabat bölgesindeki bağlarında yetiştirdikleri üzümler ile şato tipi üretim yapan bir firma. Suvla Sur 2013 ise 5 üzümden oluşan bir kupaj. Merlot (43%), Cabernet Sauvignon(36%), Cabernet Franc(15%), Malbec (5) ve Petit Verdot (1%) üzümlerinden oluşuyor. 14 ay boyunca kısmi olarak Fransız meşe fıçılarda yıllandırılmıştır. Orta gövdeli, meyve aromalarının güçlü bir şekilde hissedildiği bir şarap. 3-5 yıl arasında yıllanma potansiyeline sahip. Pizzalar, köfte, hindi ile (yılbaşı da geliyor bak!) tercih edebilirsiniz.
7- Kayra Versus Alpagut 2014
Farklı markalardan öneriler vermeye çalıştım, ama Kayra Alpagut’u atlamak istemedim. Elazığ’ın Öküzgözü üzümlerinden üretilen bir kırmızı şarap. Yoğun kırmızı meyve aromaları, dengeli ve canlı bir asidite ile buluşmuş. Fransız meşe fıçılarda dinlendirilmiş bu şarabın 2013 yılına bir yerde denk gelirseniz üstüne atlayın! Bu yılı da çok hoş olmuş doğrusu, Alpagut serisinin yıllar içerisindeki gelişimini keyifle takip edeceğim. Bölgesel yemek eşleşmesi yapalım, mürdüm erikli kuzu incik güzel olmaz mı?
—
Ben bu listeyi Çiftehavuzlar’daki Macro Center şarap reyonunu incelerken oluşturdum. Acıbadem’deki Akasya Macro Center’ın şarap reyonu daha geniş ve çeşit artıyor. Büyük Migros’larda da tahmin ediyorum ki bu yazdığım şarapları rahatlıkla bulabilirsiniz, ama yine de hiç Migros’a gitmedim yakın zaman içerisinde. Ürün çeşitliliğine çok hakim olmadığımı itiraf etmem gerekiyor.
Macro Center şarap yazısı umarım faydalı bir yazı olmuştur, yorumlarınız ve önerileriniz olursa lütfen yorumlarda yazın. Şarap konusunda yazmamı istediğiniz konular olursa bunları da belirtebilirsiniz, bir sonraki yazılarımda ele alırım.
Keyifli ve güneşli hafta sonları diliyorum 🙂
No Responses to “MİGROS ve MACRO CENTER BLACK FRIDAY – 7 ŞARAP ÖNERİSİ”