Saraybosna yemek ve içme anlamında kısa bir tatilinizi hayli hayli karşılayacak bir şehir. Hele ki yıllık izni bitmiş bir beyaz yakalı çalışansanız, 1 gece konaklamalı bir hafta sonu tatili bile size iyi gelecektir.
Saraybosna merkezde çok fazla yapılacak bir şey yok, kısa süre içerisinde çoğu yapılması ve görülmesi gereken maddeleri tamamlayabilirsiniz. Genel bir özet şeklinde yazdığım Saraybosna Gezi Rehberi yazıma da bu konuda göz atabilirsiniz. Sonrasında ise yapılacak şey basit; kendinizi yeme içmeye adayıp şehrin size sunduğu lezzetleri keşfe çıkacaksınız 🙂
Saraybosna gezimizin fotolarına Instagram hesabım “alperkirdal“ üzerinden #bygSarajevo etiketini aratarak inceleyebilirsiniz.
SARAYBOSNA YEMEK ve ICME REHBERİ
Şehirde Barcarsija’ya doğru yürüdüğünüzde sizi o meşhur köfteleri cevaphi (cevapcici) kokuları karşılayacaktır. Ayrıca Bosna’ya gelip de börek yemeden ve isli et tatmadan dönmek de olmaz. Peki Saraybosna’da nerede börek yenir, nerede köfte yenir?
1- Cevabdzinica Hodzic
Sıcak pidenin arasında 12-13 adet parmak köfte yanında soğan ile servis ediliyor. Fiyatı da 15 lira civarındadır genelde. Biz Bascarsija’da Sebil’in karşısında diye tarif edebileceğimiz Cevabdzinica Hodzic’de yedik. Köfteler fazla baharatlı değil, biraz İnegöl köfte usulünü andırıyor. Kömür ateşinde yayılan mis gibi kokular arasında ikinci porsiyonu düşünerek yiyorsunuz.
2- Sac Buregdzinica
Boşnak böreği denediğimiz iki yerden birisi Sac Buregdzinica oldu. Burası tam bir ara sokak keşfi olmuştu, yol üzerinde göreceğiniz bir börekçi değil. Börekler sac üzerinde köz ateşi ile pişiyor. Burası havalimanı otobüs seferlerine de yakın bir yer olduğu için bir çok Türk turist buradan paket paket börek alıyor. Üzerine yoğurt dökerek yemek de buranın adetlerinden.
3- Buregdzinica Bosna
Herhalde tüm Saraybosna Yeme İçme rehberi yazılarında burası vardır. Saraybosna’nın en meşhur börekçisi, çarşının içerisinde 6-7 masası olan bir mekan. Buradaki börekler ilk yazdığım Sac börekçiden biraz daha yağlı. Kıymalı börekte genelde bizim börekçiler elini korkak alıştırır, içini az koyar biliyorsunuz. Burada resmen kıymaya doyuyorsunuz ve fiyatlar da gerçekten çok ucuz.
4- Dveri
Saraybosna Yeme İçme yazımızın en çarpıcı restoranı Dveri! Hep köfte, börek yiyecek halimiz yok dedik ve Cumartesi akşamı Saraybosna’da güzel bir akşam yemeği yiyelim diyerek soluğu Başçarşı’daki Dveri‘de aldık. Aracınız varsa veya taksiye binmek isterseniz şehrin merkezinin biraz dışında da çok güzel restoranlar var, ama biz merkezde kalalım istedik. Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Dveri bu konuda muhteşem bir tercih.
Bir atıştırmalık tabak söyledik öncelikle fotoda göreceğiniz üzere. Servis elemanını da mutlaka ekmeği denemelisiniz diyince şaşırdık ve ondan da sipariş verdik. Ekmek inanılmazdı arkadaşlar! Paylaşmalık tabaktaki kaymak biraz tuzlu, yağlı bir yoğurta benziyor. Galeta topu gibi duranlar ise dışı ekmek kırıntısı ile kaplanmış etli yeşil zeytin. Ana yemek olarak da dışı ekmek kıtırlarıyla kaplı, içi de isli boşnak eti ve eritilmiş peynir dolgulu dana biftek söyledik. Bu restorana giderseniz mutlaka ortaya söyleyin bu yemeği.
5- Pivnica Sarajevo
Saraybosna’nın tarih kokan biraevi, günümüzde restore edilmiş ve oldukça güzel bir mekan olarak hizmet veriyor. Kuruluşu ise 1800lerin sonunda Osmanlı İmparatorluğu’na dayanıyor. Biz daha erken bir saatte ziyaret edip kendi ürettikleri biralarından denedik. Akşam saatlerinde daha hareketli bir bar haline geliyormuş ve canlı müzik de oluyormuş.
6- Baklava Sarajevo
Bunu neden yaptık söyleyeyin: Merak 🙂 Köfteleri çok güzel, börekler şahane. Acaba baklava da Türkiye’deki kadar iyi mi? Maalesef beklentinizi yüksek tutmayın, ama tatlı aş ererseniz da ziyaret edebileceğiniz kadar kaliteli bir yer. En güzeli de bu tarz yerlerde hep bizim Çaykur çaylardan var. Tatlının yanında hop diye iki bardak geliyor.
7- Saraybosna İsli Et Alışverişi
Saraybosna yemek yazısı kaleme alıp isli etten bahsetmezsek olmaz. İsli boşnak eti aldığımız pazarın adını tam bilmiyorum, ama şöyle tarif edeceğim. Sağınıza kiliseyi alacak şekilde ana sokak üzerinden yürüyün, 200 metre kadar solunuzda sütunlu bir bina göreceksiniz. İçeride her tür etli ürün, reçeller, organik lezzetler sizi bekliyor. Hemen almayın, tada tada stand gezin derim. Buranın en güzel özelliklerinden biri ise Türk Lirası da geçiyor olması. Hesabınızı güzel yapın 🙂
Umarım faydalı olmuştur, tek güne sığdırdığımız notları paylaştım sizinle. Gelecekte biraz daha farklı restoranları da keşfedip sizlere aktarmaya çalışacağım.
İyi seyahatler!
3 Responses to “SARAYBOSNA YEMEK ve İÇME REHBERİ”
03/10/2018
FatihMerhaba arkadaslar bosnada konyali restorant var
Cok gorkemli ama sakina dis görünüse aldanmayin
Cevapcici ve kuzu pirzola berbat
Selamlar Almanyadan
Fatih Karadeniz
04/10/2018
beyazyakaligurmeTeşekkürler, çok selamlar.
01/07/2017
Kemalettin GecitYıllık izini Budapeşte ve Paris’de geçireceğiz. Bosna artık bir başka bahara. Yanlız Sırbistan’a gitmiştiö 2008 de . Onlarda da var bu tarz yemekler.