Nişantaşı Başköşe, İstanbul’da Avrupa yakasında kebap ve et ürünlerinin yanına kaliteli yerli ve yabancı şarap açabileceğiniz, yemek şarap uyumu yakalayabileceğiniz nadir restoranlardan. Kavında bir çok butik şarap üreticinin ürününü bulunduran, aynı zamanda oldukça enteresan yabancı şarapları da mevcut. Hep istemişimir lezzetli bir döner ile şarap eşleştirmeyi, buraya kısmetmiş. bu yazı gibi bir çok restoran ve seyahat önerisinde bulunduğum Instagram hesabım “alperkirdal” ı da linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
Keyifli bir grup olarak Nişantaşı Başköşe’de yemek şarap uyumu üzerine bir gece geçirmiştik. Yemekle şarap eşleştirirken dikkat ettiğim 3 lezzet uyumu var:
Nişantaşı Başköşe Yemek Şarap Uyumu
- Paralellik: Şaraptaki aromalarla paralel bir yapı kuracak yemek eşleşmeleri
- Kesicilik: Eğer yemek yağlı ise bu yağı karşılayacak derecede asiditeye sahip bir şarap seçmek
- Zıtlık: Tatlı bir şarap ile tuzlu bir peynir eşleşmesi gibi birbirine zıt, ama dengeleyen bir ikili kurmak.
Geçen sene bahar aylarında yapmıştık bu yemeği, tam da enginar mevsimi. Şefimiz de zeytinyağlı, portakallı enginar servis edince yumuşak fıçısız bir beyaz şarap tercih ettim. Chamlija Blanc de Noir (siyahların beyazı), papaskarası üzümünden üretilmiş bir beyaz şarap. Beyaz meyve ve elma gibi aromaları yansıtan şarap ile enginarın uyumu çok keyif verdi.
İkinci course olarak fındık lahmacun ve mini peynirli pide seçtik. Bu eşleştirmede biraz hafif aromatik bir roze olarak Chamlija Roze tercih ettik. Yine papaskarası üzümünden elde edilmiş bir roze,
Üçüncü course’ta Nişantaşı Başköşe’nin benim için en vurucu yemeği ile bir eşleşme denedik. Bana göre İstanbul’daki en iyi dönerlerden biri! Kalecik karası ile eşleştirebilirdik aslında, ama papaskarası üzümünün 3 rengini de deneyelim dedik. Çok yağlı olmayan bu döner ile orta asiditeye sahip ve yumuşak tanenli papaskarası kırmızısı güzel bir yemek şarap uyumu yakaladı.
Dördüncü eşleşmemiz tam da meysimi olan kuzu küşneme oldu. Burada etin yoğunluğu ve yağ oranı da artıyor dönere kıyasla. Bu nedenle hem daha tanenli, hem de daha yüksek asiditeli bir kırmızı şaraba ihtiyacımız olacak. Ben bu yemeğimizde Metro Marketlerde de bulunan Les Muses 2009 (cabernet sauvignon) şarabını tercih ettim.
Etlerin finalinde ise pirzola vardı. Tam bir tadım menüsü oldu doğrusu. Burada kapanışı çok daha gövdeli ve kompleks bir şarapla eşleştirerek yapalım dedik. Chamlija Thracian, kuvvetli fenolik yapısı ve damakta dakikalarca süren bitişiyle mükemmel bir kırmızı şarap, Nişantaşı Başköşe’nin fenomen olabilecek pirzorlası ile çok güzel bir yemek şarap uyumu oluşturdu.
Buradaki son eşleşmede patladım 🙂 Tatlı seçeneği çok fazla değil, ben künefeyi az şerbetli servis ettirip, gül aromalarının yankılandığı sek bir beyaz şarap olan Nif Bornova Misket şarabıyla yemek şarap uyumunu denedik. Burada Nif Bornova Misketin asiditesi yeteri kadar yüksek olmadığı için künefe çok baskın kaldı. Bunu asiditesi yüksek bir tatlı şarapla yapmalıydım. Mesela yine İzmir’den Sevilen Late Harvest.
Her yemek şarap uyumu etkinliği sonrasında güzel bir kapanışa ihtiyaç duyulduğu kanaatindeyim. Bazen viski, grappa gibi bir dijestif ile kapanışı yapıyorum, ama bu sefer ricamızı kırmayarak Kıbrıs’tan getirdiğim Commandaria şarabımı açmama izin aldım. Pekmez ve karamel gibi ağır notların hissedildiği bir kapanış oldu doğrusu.
Yemek ve şarap üzerine bir etkinlik organizasyonu yapmamı isterseniz, bana yorumlarda veya mail aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
No Responses to “NİŞANTAŞI BAŞKÖŞE YEMEK ŞARAP UYUMU”